YÖRSİAD, HONAMLI KEÇİLERİNİ YAYLAYA UĞURLADI

YÖRSİAD, HONAMLI KEÇİLERİNİ YAYLAYA UĞURLADI

Yörük Sanayici İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD ) ve Antalya Yörük Türkmen Gençliği Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliğince Varsakaltı Ayak Mahallesi'nde düzenlenen “Honamlı Keçilerini Yaylaya Uğurluyoruz” etkinliği büyük ilgi çekti.

Sahnenin kurulmadığı, halk oyunları ve protokol konuşmalarının olmadığı etkinlikte gün boyunca, Yörük kültürü yerinde yaşandı, Yörük tatları katılımcılara ikram edildi. YÖRSİAD Başkanı M.Aykut Ege, Antalya Yörük Türkmen Gençliği Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Köroğlu katılımcılar ile birebir ilgilenirken, YÖRSİAD Üyeleri aileleri ile birlikte katılım gösterdi. Etkinliğe Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş'ta katılırken, gün boyu doğa yürüyüşleri gerçekleştirildi. yöresel oyunlar oynandı ve kıl çadırda hazırlanan gözleme ve kavurmalar katılımcılara ikram edildi. Etkinliğe katılanlar Honamlı Keçileri hakkında bilgiler alırken, devasa görüntüleri ile dikkat çeken Honamlı keçileri ile bol bol fotoğraf çektirdiler.

Yörüklüğün gücünü damarlarımızda çok güçlü bir şekilde hissettik!

YÖRSİAD Başkanı M.Aykut Ege, çok özel ve güzel bir gün yaşadıklarını belirtirken “ İsmini aldığımız Yörük kültürünü yaşamak için ve çocuklarımıza, gelecek nesillerimize aktarmak için YÖRSİAD ve Yörük kardeşlerimiz ile birlikte bugün çok özel bir gün yaşıyoruz. Bir kez daha bu arkamızdaki gücü , Yörüklüğün gücünü damarlarımızda çok güçlü bir şekilde hissettik. Yörük olduğumuz için gururluyuz, mutluyuz. Atatürk'ün dediği gibi Yörükler bu coğrafyada olduğu sürece , Yörük çadırında duman tüttüğü sürece bu ülkenin korkacağı bir şey yok. Bugün burada olmaktan çok mutluyuz” dedi.

Amacımız Yörük kültürünü birebir yaşatmaktı, yaşatmaya da devam edeceğiz!

Yörük Türkmen Gençliği Başkanı Ömer Köroğlu, “ Yörük kültürünü birebir yaşattığımız ortamdayız. 1.Yörük Yaşam Kültür Projemizi burada hayata geçirdik. Bekliğimizin çok çok üzerinde ilgi gördü. Burada en doğal haliyle insanımıza, kültürümüzü gösterdik. Burada sahne yok, halk oyunları yok, protokol konuşmaları yok. Kültürün en öz ve en orijinali hali burada. YÖRSİAD ile başlattığımız bu projemizi devam ettirme kararı aldık. Çok güzel oldu. Yörük Sanayici iş insanları da burada bu kültürü birebir yaşıyorlar. Antalya Yörük Türkmen Gençliği Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni beraber kurduğumuz Ömer Demiröz kardeşim de burada iki bin küçük baş hayvanı ile bir marka. Honamlı ırkı keçilerimiz de burada. Burada yine yaşamını devam ettiren kıl çadırlarda yaşayan bir ailemiz var. Onlar da burada keçilere bakıyorlar. Amacımız Yörük kültürünü birebir yaşatmaktı, yaşatmaya da devam edeceğiz” dedi.

En güzel şekilde geleneklerimizi yaşatarak, gelecek nesillere aktarmak bizim aslı görevimiz olmalı!

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş da yaptığı açıklamasında, “ Çok keyifli bir Pazar günü yaşıyoruz. YÖRSİAD'ın davetine icabet ettik. Doğanın içerisinde, hayvanların ortamında, bu ortam bizi sevgiyle karşıladı. Herkes gibi biz de bugün çok mutluyuz. En güzel şekilde geleneklerimizi yaşatarak, gelecek nesillere aktarmak bizim aslı görevimiz olmalı. “dedi.

Honamlı keçisi literatürlere giren , Türkiye'nin en etçil hayvanlarından birisidir!

Varsakaltı Ayak Mahallesi'nde yıllardır bu kültürü yaşatarak yaşamını devam ettiren ailelerden birisi olan Demirörs ailesi adına bir açıklama yapan Honamlı Yörüklerinden Ali Demirörs “ Burada küçükbaş hayvancılık ile uğraşıyorum. Konar göçer hayvancılığı devam ettiren az aileliden birisiyiz. Az maliyetle çok ürün veren ailelerin bir ferdiyim. Kıl keçisi ile uğraşıyoruz. Honamlı keçisi literatürlere giren , Türkiye'nin en etçil hayvanlarından birisidir. Türkiye'ye ait olan hayvanlardan bir tanesi , ithal keçi değildir. Biz bunları az yemle doğal ortamlarda besleriz. Sizlere eti, yoğurdu , sütü en iyi , en kaliteli ve en doğal ve organik şekilde ileten ailelerdeniz. Bugün buraya Yörüklüğün var olduğunu , devam ettirdiğini bunun ekonomiye bir katkı sağladığını göstermek için , Yörük Sanayici İş İnsanlarımız ile beraber buluştuk” dedi.

YÖRSİAD bu kültürü yaşatmak için çok farklı faaliyetlerde bulunuyor!

15 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Yörüklerden Kayıp Masallar kitabının yazarlarından, Toroslar'ın eteklerindeki Yörük köylerine misafir olup yaşlılardan dinledikleri eski masalları derleyen Doğa Farkındalığı Uzmanı Hüseyin Çağlar İnce de bu özel güne katılırken YÖRSİAD'ın yörük kültürüne yaptığı katkılar için teşekkürlerini sundu. İnce, “Yörükler bu toplumun, toplumsal bilinç altını oluşturan en önemli kültürel değerlerinden birisi. YÖRSİAD burada bunu yaşatmak adına çok farklı faaliyetlerde bulunuyor. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. “dedi.

YÖRSİAD –BASIN BÜLTENİ 21 Mayıs 2023 -PAZAR

2023