2018 YÖRSİAD AKADEMİ 'AKRAN ARABULUCU VE UZLAŞTIRICI LİDER ÖĞRENCİ' PROJESİ İÇİN ANTALYA'DA İLK ADIMINI ATTI

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı, YÖRSİAD (Yörük Sanayici ve İş Adamları Derneği) Akademi ve Ankara Arabulucular Derneği işbirliği ile Antalya'daki okullarda öğrenci anlaşmazlıklarını, çatışmalarını ve şiddetini azaltmaya yönelik okul projesi başladı. Proje ile öğrenciler arkadaşları arasında yaşadıkları gerçek çatışmaları ve anlaşmazlıkları, arabulucuların kolaylaştırıcılığında müzakere ederek çözecekler.

Projenin ilk bilgilendirme semineri Bahçeşehir Koleji Antalya Kampüsü'nde gerçekleştirildi. YÖRSİAD Başkan Yardımcısı Aykut Ege ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ulusoy'un da katıldığı seminerde, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Abbas Türnüklü öğretmenlere ve öğrencilere konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Abbas Türnüklü yaptığı açıklamada, “Verdiğimiz eğitimlerin nedeni, öğrencilerimize diplomasi becerilerini, müzakere becerilerini ve arabuluculuk becerilerini, mesleki yaşantılarında sahip olmaları gereken teknik becerileri, kişiler arası ilişkilerde yeterliliklerini ve sosyal yaşamlarını geliştirmek. Öncelikle öğretmenlerimize eğitimler vereceğiz. Öğretmenlerimizde okulumuzdaki ortaokul ve lise öğrencilerimize kişisel anlaşmazlıkların yönetimi , müzakere, arabuluculuk becerileri gibi , iletişim becerileri ile öfke yönetimi becerileri gibi konularda bilgilenecekler” dedi.

Okullarda öğrenci şiddeti, güvenlik ve güç odaklı çareler ile değil, zihinlerde yapıcı, barışçıl ve onarıcı sorun çözüm becerileri geliştirerek önlenebileceğini ve azaltılacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Abbas Türnüklü, “Toplumsal kültürümüzde yer alan barış, uzlaşı, birlikte yaşama, diyalog ve müzakere becerilerinin birer sorun çözme becerisi olarak öğrencilerimize okul gibi güvenli eğitim ortamlarında kazandırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Yarın daha ciddi kişiler arası sorunlar ve şiddet yaşamamak için öğrencilerimizin akran-arabulucu lider olarak yetiştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Okul gibi güvenli bir ortamda, öğrenciler arkadaşları arasında yaşadıkları gerçek çatışmaları ve anlaşmazlıkları, arabulucuların kolaylaştırıcılığında müzakere ederek çözmeleri gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

YÖRSİAD ( Yörük Sanayici ve İş Adamları Derneği ) Başkan Yardımcısı Aykut Ege de yaptığı açıklamasında, “ Derneğimiz, iş dünyamızda kullanmaya başladığımız arabuluculuk sitemini okullarda da yaygınlaşması, çocuklarımızın da arabuluculuk konusunu daha iyi anlaması ve uzlaşma kültürünün toplumumuzda yayılması adına arabuluculuk eğitimlerine öncülük ediyor. Bu projeyi çok önemsiyoruz ve destekliyoruz. Bu proje sadece burada kalmayacak. İlk başlangıç noktamız Bahçeşehir Koleji oldu. Bunu Antalya'da çeşitli devlet ve özel okullarında da yaygınlaştırmasını sağlayarak devam ettireceğiz. Aslında YÖRSİAD olarak amacımız, kültürümüzün bir parçası olan uzlaşmayı tekrar canlandırmak ve bunu çocuklarımızdan başlayarak toplumuzun tüm alanına yaymak istiyoruz”