18 MART 2017 YÖRSİAD ÇANAKKALE SAVAŞI'NIN 102.YILDÖNÜMÜNDE, ŞEHİTLERİ ANMAK İÇİN PANEL ve SERGİ DÜZENLEDİ

18 Mart Çanakkale Savaşı Paneli ATSO Antalya Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilirken, panel sonrası'Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Anlatılarından Kültürel Yansımalar' sergisi açıldı.YÖRSİAD (Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği), ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile ortak olarak düzenlenen Panel'de 18 Mart Çanakkale Savaşı Askeri Tarih yazarı Bekir Bülend ÖZSOY tarafından anlatıldı.

YÖRSİAD (Yörük Sanayici ve işadamları Derneği) Yönetim Kurulu başkanı Semih BEKEN, Çanakkale Deniz Zaferi'nin önemine dikkat çekerek, 'Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi saygı ve rahmetle yad ediyoruz.Bugünde bu güne özel bu programı düzenledik.Askeri Tarih Yazarı bekir Bülend ÖZSOY ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Azer banu KEMALOĞLU'na ve bizlere bu sergisinin burada gerçekleşmesinde her konuda destek olan ATSO Bşakanım Sayın Davut ÇETİN'e teşekkürlerimi sunuyorum.'dedi.

Askeri Tarih yazarı bekir Bülend ÖZSOY, yaptığı konuşmasında bilgi ve belgelerle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin ve Çanakkale Savaşlarının tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi.ÖZSOY,'Deniz Zaferi'nin en önemli noktalarından birisi olan mayınların döşenmesi taklifini götüren bir Alman subaydı.Alman subayıMenter Paşa ve o teklifi kabul eden ve yerine getiren Esat Paşa idi.Bu ikili 18 Mart tarihlerinde daha çok anılmalı'dedi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Azer Banu KEMALOĞLU da yaptığı açıklamasında,'18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni kutlamak ve şehit ve gazilerimizi anmak için , YÖRSİAD'ın davetlisi olarak buradayız.Sergimiz 21 posterden oluşuyor.Sergide on Türk, on Anzak askerin hikayesini anlatan sergi, ayaklı poster formatında, savaş sırasında hissettikleri insani boyutunu bizlere anlatmaya çalışıyor.Yıllarca yaptığımız araştırmalar sonrasında edindiğimiz belge ve materyallerden onların savaş dışında insan olarak nasıl yaşadıklarını, ülkelerine ne izlenimler ile döndüklerini anlayabiliyoruz.Onları askerden öte insan olarak algılayabilme şansı buluyoruz.'dedi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Azer Banu KEMALOĞLU'nn hazırladığı 'Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Anlatılarından Kültürel Yansımalar' Sergisi de törenle açıldı.Sergi 23 Mart 2017 tarihine kadar , ücretsiz olarak gezilebilecek.Sergi öncesi Çanakkale Savaşlarında askerlere dağıtılan Buğday Çorbası, Üzüm Hoşafı,Ayran ve Ekmek dağıtıldı.

TÜBİTAK desteği ile yürütülen ve 2015 yılında sona eren 'Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Günlüklerindenve Anlatılarından Yansımalar' projesinin bulgularından oluşan sergi ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut ÇETİN'in de katılımı ile ATSO Antalya Kültür Sanat Merkezi'nde açıldı. Çanakkale Cephesi'nde çarpışmış on Türk ve on Anzak askerin hikayesini anlatan sergi ayaklı poster formatında, uluslararası izleyiciler de düşünülerek iki dilde hazırlanmışi 21 posterden oluşuyor.

2017